
Prof.Rigó János
ORSZÁGOS DIETETIKAI INTÉZET
Jodid-lonnal dúsított asztali víz sugár-egészségügyi jelentősége :
A pajzsmirigy- és a vizeletvizsgálatok felhívják a figyelmet, hogy a Paksi Atomerőmű körüli 30 km-es sugarú körzeten belüli településeken, a lakosság jódellátása alacsony, és a fenti zónában az átlagos napi jód felvételének növelése szükséges.
A vizsgálatok sugár-egészségügyi szempontból fontosnak vélik a folyamatos, kismértékű, a táplálkozást kiegészítő jód fogyasztását.
Radiojód terhelés esetén pedig az egyszeri nagy adagban alkalmazott jódbevitelt, amelyek mind a pajzsmirigy, mind az egésztest vonatkozásában összegződve fejtik ki védőhatásukat.
A biológiailag aktív ionokkal dúsított asztali víz literenként 0,10 mg jódot tartalmaz oldott ionok formájában. Így nem kell a szervezetnek külön energiát fordítani a feldolgozásra, egyben biztosítja az állandó, kiegészítő jódellátást. Előnye, hogy a szervezetben lévő vízmennyiség határozza meg a jódegyensúlyt, a felesleges jód kiürül szervezetből, ami védelmet jelent az esetleges táladagolás ellen. Ennek következtében a túladagolás veszélye nem ismert.
Miután a napi jódszükséglet 0,15 ing, a jodid ionokkal dúsított asztali víz folyamatosan fogyasztva védőitalként alkalmazható a sugárveszélynek kitett egyéneknél, és az alacsony jódtartalmú vizet fogyasztó lakosságnál.
Prof. Dr. Rigó János
MTA doktora
az Országos Dietetikai Intézet egykori igazgatója