Pajzsmirigy és a terhesség

Pajzsmirigy és a jód szerepe a terhesség alatt
Pajzsmirigy és a jód szerepe a terhesség alatt

.

Halina Melynyksenkó

Endokrinológiai Tudományos Centrum klinika;' endokrinológiai intézet igazgatója. Moszkvai endokrinológusok egyesületének elnöke. A- Moszkvai Orvostudományi Akadémia endokrinológiai tanszékének professzora.

Tátyjáná Tolsvouhina Endokrinológus,

Endokrinológiai Tudományos Centrum.

Milyen sajátosságokkal rendelkezik a pajzsmirigy a terhesség alatt?

A terhesség ideje alatt a pajzsmirigy a leendő anyukánál több okból is nagy intenzitással működik (így például a trioxinból 30-50% -kal több termelődik, mint terhességen kívül) Ennek kapcsán a pajzsmirigy valamelyest megnövekszik. Erre a törvényszerűségre még az emberi civilizáció hajnalán derült fény. Tudják-e, hogy milyen terhességi tesztet alkalmaztak az ókori Egyiptomban? A házas asszonyok, a létező legvékonyabb selyemcérnát viseltek a nyakukon, amikor ez a cérna elszakadt, alátámasztódott a terhesség ténye. A pajzsmirigy alapja, a méhen belüli fejlődés során a magzatnál a 4-ik, 5-ik héten jelenik meg. A 12-ik héten ez a pajzsmirigy már képes a jódfelhalmozásra, valamint a hormonszintézisre. A 16-17-ik hétre teljes egészébe kialakul, és aktívan funkcionál.

A fent említettek alapján két dologra is következtetni lehet.

Először is a kismama és a fejlődő magzat számára is feltétlenül szükséges a kellő mennyiségű jód bevitel. A gyermek fejlődése (azaz a leendő ember összes szervének és szervrendszerének megalapozása és fejlődése) az első három hónapban, amikor még nem alakult ki a magzat saját pajzsmirigye, az anya pajzsmirigyének "fedezete" alatt történik, amikor is annak erőteljesebb működése elkerülhetetlenné válik. Amikor a magzat saját pajzsmirigye kialakul, egyetlen jódforrása, az anya vérében cirkuláló jód marad. Mint köztudott, az ételbevitel által nem jut a szervezetünkbe kellő mennyiségű jód, ezért szükségünk van ennek az anyagnak a plusz bevitelére. Hogyha a terhességen kívül a napi jódszükséglet 150-250 mikro-gramm/nap, akkor a terhesség és szoptatás alatt 200-250 mikro-gramm/napra nő. A jódhiányban szenvedő kismamáknál a pajzsmirigy működőképességének csökkenése hipotireózis kialakulásához vezethet, melynek következményei a kismamára, valamint a leendő gyermekre nézve a későbbiekben még beszélnünk kell. Másodszor, a pajzsmirigy munkájának intenzitása, némely esetben problémákhoz vezethet. Ez általában a terhesség első harmadában történik, a pajzsmirigy funkció növekedésének tüneteiben -hipotireózisban nyilvánul meg. Legtöbbször ez az állapot, semmilyen kezelést nem igényel, magától megszűnik. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a terhesek tranzitív (azaz magától lefolyó, átmeneti) tireotoxózisa elnevezést kapta. Ezen kívül a terhesség alatt úgynevezett diffúz toxikus golyva alakulhat ki, amely a tranzitív tireotoxikőzissal ellentétben korszerű és precíz kezelést igényel. Most nézzük meg részletesebben, hogy mihez vezet a különböző irányba történő pajzsmirigyváltozás a terhesség alatt, valamint hogyan. lehet megelőzni, vagy kompenzálni ezt az állapotot.

A hipotireózis lehetséges panaszai: - Gyengeség, fáradékonyság, test tömegnövekedés.

- Rossz közérzett, álmosság, a figyelem csökkenése, gondolkodás lelassulása, depresszió.

- A bőr kiszáradása, hajhullás, köröm törékenysége.

- Fulladozás, ödéma (főként az arcon) az artériás vérnyomás csökkenése, ritka pulzus.

- A menstruációs ciklus megbomlása, a menstruáció teljes hiánya, meddőség.

- A hang zavarossága, a beszéd megnehezedése.

A jódhiány a pajzsmirigy hormonszint csökkenéséhez vezethet még a terhesség előtt. Ezért nagyon fontos, hogy a terhesség tervezésekor endokrinológussal konzultáljunk, főként akkor, hogy ha a hipoteriózis valamely tünetét érzékeljük. Hogyha a terhes nő hipoteriózisban szenved, akkor magas kockázata van a terhesség idő előtti megszakadásának, a gyerek halálának a méhben, a halvaszületésnek, vagy annak, hogy a születendő gyerek valamilyen szervi elváltozással, (szellemi visszamaradottsággal, süketnémasággal, szemtengelyferdüléssel, törpeséggel), vagy veleszületett hipoteriózissal születik. Nem beszélve arról, hogy a tireoid hormonok hiánya miatt a kismama szervezete is szenved.

Mit tehetünk? Először is fontos, hogy terhesség előtt ne kerüljük el az endokrinológus irodáját. Másodszor, a terhesség alatt szükségünk van úgynevezett jódos megelőzés elvégzésére - kötelező, napi szinten jód tartalmú készítmények fogyasztása. Ezen kívül a napi élelmiszerfogyasztásunkat tengeri hallal, kalmárokkal, tengeri kagylóval, tengeri káposztasalátával tehetjük változatosabbá. Ezek az ínyencségek gyakran sokba kerülnek, de a kismama és a baba egészsége a legfontosabb! Nem szabad elfelejtenünk, hogy a tejtermékek és a hús is tartalmaz jódot (nagyon veszélyes terhesség alatt vegetáriánussággal szórakozni!) Magas jódtartalmú például a szárított füge is.

Harmadszor, nem szabad a terhesség elkerülhetetlen velejáróiként tekinteni az álmosságra, a rossz közérzetre, a fáradékonyságra., a bőr, haj és köröm elváltozásaira. Az egészségesen lefolyó terhesség nem betegség, ezért ha hasonló tüneteket észlelünk magunkon, mihamarabb konzultálnunk kell endokrinológussal, meg kell győződnünk arról, hagy a pajzsmiriggyel minden rendben van, ellenkező esetben azonnal lépnünk kell az ügyben! Vegyük át még egyszer: A LEENDŐ ANYUKA, A NÖVEKVŐ GYERMEK EGYETLEN JÓD FORRÁSA!

A terhesség első harmadában a tireoid hormonok egyetlen forrása, ami számára épp olyan fontos, mint az embernek a levegő. Mint, ahogy már fent említettük, a pajzsmirigy a terhesség alatti fokozott működése normális jelenség, ami a szervezet az új állapotához való adaptációjához köthető. Ezért nem mindig könnyű megállapítani azt, hogy a gyakori közérzet ingadozás, melegség érzet, hőemelkedés, némely súlyvesztés a terhesség elején a gesztózisés a DTZ tüneteinek a jelei vagy sem. Ha a terhesség alatt a természetesnek mondható hányást, jelentős testsúlycsökkenés követi, akkor a pajzsmirigy állapotát feltétlenül kivizsgálás alá kell vetnünk. Hogyha, mégis a DTZ-ről van szó, az endokrinológus által megállapításra kerül a pajzsmirigy megnagyobbodás, izomgyengeség, gyakoribb szívverés, (több mint 100 dobbanás percenként) a szisztolikus és a diasztolikus vérnyomás közötti különbségének ténye. A pajzsmirigy hormonszintjének megállapítása a vérben és a tireotrop hormon lipofizise, amely a pajzsmirigy működését szabályozza, alapvető szerepet játszik a diagnózis megállapításakor_ Említést kell tennünk arról, hogy az előrejelzés éppúgy, mint a mamánál, a magzatnál is attól függ, hogy mennyire jól kompenzálódik a hiperdreózis. Koraszülés és a gesztózis terhesség második felében az újszülött fejlődésének rendellenességei"a magzat alacsony súlya, valamint egyéb rendellenességek alakulhatnak ki, ha nem kezeljük, vagy nem megfelelőképpen kezeljük a tireotoxikózist ( a szervezett önmérgezése a pajzsmirigyhormon fölösleges mennyiségével). Azoknál a terhes kismamáknál, akiknél a tireotoxikózis tényét sikerült időben megállapítani és a kezdeti stádiumban kezelni, a terhesség és a szülés normális lefolyása és az egészséges gyermek születése nem kerül veszélybe.